Пређи на главни садржај

Jedna od najtužnijih priča Maslenice : Milan (7) i Milena (5) Gagić poginuli u kući, Snježana (12) ubijena sa majkom

22.  januara 1993. godine hrvatske oružane snage izvršile su agresiju, pod kodnim nazivom „Maslenica“, na južne delove Republike Srpske Krajine (RSK). Agresija je izvršena u toku realizacije „Vensovog plana“, kojim je RSK, godinu dana ranije, stavljena pod zaštitu mirovnih snaga UN-a (Unprofor). Bila je to treća po redu agresija Hrvatske na zaštićeno područje UN-a, u čije članstvo je, dvije godine ranije, i sama primljena.
Tokom zločinačke akcije "Maslenica" regularna hrvatska vojska masakrirala je 348 lica srpske nacionalnosti. Od tog broja, 65 ubijenih Srba su bili civili. Ubijeno je 35 žena i petoro dece srpske nacionalnosti. Više od 70 vojnika RSK je zarobljeno, mučeno a potom svirepo ubijeno čime su prekršena osnovna načela Ženevske konvencije. Žrtve su ubijane sekirama, noževima, maljevima, snajperima ali i granatama. Hrvatski zločinci tih dana nisu poštedeli baš nikoga a važno je napomenuti da je od hrvatskih granata poginulo i nekoliko civila hrvatske nacionalnosti.

Jedna od najtužnijih priča Maslenice svakako je svirepo ubistvo dece čija je jedina krivica bila njihova srpska nacionalnost. Iako nisu ni znali šta je rat, hrvatski zločinci su u ovoj deci videli neprijatelja kojeg treba istrebiti. O tome nam upravo svedoči svirepo ubistvo srpske porodice Gagić. Tokom napada hrvatskih agresora na selo Buković na najokrutniji način su ubijeni  Milenko Gagić (46) i njegovo dvoje maloletne dece. Milan je imao 7 a Milena samo 5 godina. Zločincima ruka nije zadrhtala! Milenkova supruga Branka (34) je tom prilikom zadobila teške telesne povrede. Fotografije njihovih beživotnih izmasakriranih tela obišle su ceo region. Tog 22. januara 1993. na svom kućnom pragu svirpeo je ubijena i starica Marta Gagić od 78 godina.


Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao! Za hrvatsko društvo ovaj zločin predstavlja herojski čin "branitelja" a njegovi počinioci uživaju i danas sve počasti i pohvale. Kako je moguće da jedno društvo koje sebe predstavlja kao demokratsko, nije sposobno da procesuira i osudi sve one koji su ubijali decu, žene i nemoćne starce? Kako je moguće da država koja je članica Evropske Unije slavi i veliča zločine nad civilima?

Srpkinja Danica Pupovac (36) iz Kašića masakrirana je od strane hrvatskih zločinaca a njen sin Georgije koji je imao svega pet godina, teško je ranjen tom prilikom i ostao je bez ruke. O kakvoj se mržnji i okrutnosti hrvatske vojske radilo svedoči nam i činjenica da je telo petogodišnjeg Georgija pronađeno potpuno unakaženo a ruka je čak bila odvojena od tela.

U napadu hrvatske vojske na selo Donja Jagodnja brutalno su Nevenka Crnobrnja (33) i njena ćerka Snježana, stara 12 godina. Ubijene su na vrlo okrutan način i to na spavanju. Sličnu sudbinu je doživela i maloletna devojka Nataša Jokić. Nju su ispred svoje kuće u Karinu ubili hrvatski ekstremisti zajedno sa još dve komšinice. Imala je nepunih 17 godina. Tokom Maslenice su poginuli i dečak Drago Borković, star 14 godina, i Đorđe Šušak, od nepunih 19 godina. Tokom 1994. u mestu Šopot tragično je nastradala i Draženka Višić, devojčica od 15 godina.

Sva ova deca su imala pravo na život. Imali su na hiljade snova i želja koje nisu stigli da ostvare.. Nisu stigli da se zaposle, da izgrade svoj dom, da se zaposle, da zasnuju svoje porodice..Danas bi svi oni bili odrasli ljudi, imali bi svoje porodice, svoju decu a umesto toga oni već punih 25 godina leže pod zemljom. Iako nisu ni znali šta je rat, ubijeni su na najokrutnije načine a za to do danas niko nije odgovarao. Njihovi dželati uživaju veliki ugled i status u Hrvatskoj, dok ove nevine žrtve gotovo niko i da ne spominje.
Tokom ove zločinačke akcije svirepo su ubijeni i devojka Ines Drača (23), Nada Kaluđerović (38), Boško Knežević (33), Momir Krneta (20), Danica Novaković (50), Dragija Popović (56), Milenko Pupovac (45), Soka Arčaba (43), Olga Miljević (57), Dostana Ćoso (23)

Masakrirani su i starci Stanko Drača (85), Božo Katić (82), Ćiro Knežević (83), Branko Bogunović (66),  Radoslav Pavić (87), Nikola Kolunjić (66), Jovan Sljepica (83), Jovan Đustrić, Jovan Despot (60),  kao i
starice Marija Drača (73), Berber Trnjina (67), Milica Knežević (73), Radmanović Sofija (84), Janja Dragičević (85), Vasilija Katić (80), Stevka Nonković (88),  Draginja Kožul (68), Ružica Pantelić (66), Milica Simičević (86), Božica Prostran (74), Ljubica Šekuljica (69), Manda Subotić (63), Kosara Graovac (54), Božica Radić (69), Nada Vrtača (48), Olga Dević (46), Stana Despot (60), Ana Uzelac (81), Slavka Višić.

Tokom čitavog trajanja rata (1991-1995) na području Zadra i Ravnih Kotara je ubijeno 120 civila a za te zločine do danas niko nije odgovarao!

Izvor: Dokumenacioni centar VeritasКоментари

Популарни постови са овог блога

ILIJAŠ : GODIŠNJICA ZVERSKOG UBISTVA MIRJANE DRAGIČEVIĆ (9)

Mirjana Dragičević je imala samo 9 godina kada je ubijena na vrlo svirep način u Ilijašu, pred očima svoje majke Radmile. Pre smrti, nju su silovala pa ubila trojca pripadnika tzv. Armije BiH. Do danas niko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin. Danas 28. decembra, se navršava tačno 26 godina od stradanja srpskih civila u selu Donja Bioča, nedaleko od Ilijaša. U rano jutro oko 7:30,jedinice 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, probijaju liniju fronta, i upadaju u selo Donja Bioča. Odmah na ulasku u selo okrutno  su ubijena dva srpska civila: Lenka Skoko i Nikola Mićić, a ranjena je Milojka Draškić, a zatim je krenulo paljenje srpskih kuća. 

U dvorište Dragičevića upala su trojica muslimanskih vojnika Sedme muslimanske brigade Armije BiH, jedan beloputi i dva tamnoputa vojnika. Imali su poveze preko glava. Brat Mirjane, Janko Dragičević, star 6 godina, je ostao u kući, sakriven ispod kreveta, dok je Mirjana sa svojom majkom Radmilom Dragičević došla do kućnih vrata, jer …

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen

U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…

BREŽANI 1992 : SREBRENIČKI MUSLIMANI RAZAPELI VIDOJA LAZIĆA NA KRST; SLEPA KRSTINA SPALJENA SA MAJKOM

U subotu 30. juna u Brežanima kod Srebrenice biće služen parastos za 32 civila koje su svirepo ubili muslimanski ekstremisti pre 26 godina. Za ovaj masakr do danas niko nije odgovarao 
Ni 23 godine od završetka rata, meštani sela Brežani (Srebrenica) ne mogu zaboraviti 30. jun 1992. Tog vrelog, junskog dana  muslimanski agresori iz Srebrenice izvršili su strahovit napad na ovo malo, nebranjeno selo. Zveri u ljudskom obliku tada su počinili neviđeni pokolj ubijajući sve što se kretalo - i žene i decu, i staro i mlado  a nisu bile pošteđene čak ni životinje. Zločinci pod komandom balkanskog kasapina Nasera Orića samo su sledili naredbu koja je glasila "Pobij i zakolji sve srpsko". 

Oko 4 sata ujutro, oko 1000 naoružanih terorista iz Srebrenice sjurilo se u ovo malo etnički čisto srpsko selo. Uz povike "Alahu egber", "Tegbir" i "Kolji žene i decu" započeli su svoj krvavi pir. U pratnji muslimanskih vojnika bile su i muslimanske žene i civili koji su …