Пређи на главни садржај

GODIŠNJICA ZLOČINA U SELU MUŠUTIŠTE : NAJMLAĐA ŽRTVA IMALA 5 A NAJSTARIJA 86 GODINA

Pre 19 godina albanski ekstremisti su počinili masovni zločin nad srpskim civilima u selu Mušutište kod Suve Reke. Ubijeno je i kidnapovano 18 meštana


Žrtve zločina u Mušutištu: Jovanka Mitić, Stanislav Mitić, Danica Vuković i Branislav Rašković

Ni dve decenije nakon završetka rata na Kosovu i Metohiji, niko nije odgovarao za stravičan zločin u selu Mušutište a do danas nisu pronađeni ni posmrtni ostaci svih 18 meštana koji su stradali sredinom juna 1999. Selo Mušutište se nalazi na obroncima Šar Planine i pripada opštini Suva Reka. Ovo malo mesto spada u  jedno od najstradalnijih mesta u istoriji Kosmeta ali i Srbije. 

Prve žrtve Mušutišta pale su još 1991. a selo je doživelo teške napade i tokom 1998. kada je ubijeno nekoliko stanovnika srpske nacionalnosti. Ipak, u junu 1999. Mušutište je  potpuno spaljeno i razoreno. Albanski ekstremisti su do temelja spalili sve pravoslavne crkve, demolirali srpska groblja i uništili sve kuće i društvene objekte.

Na svirep način je ubijeno 18 meštana  koji su odbili da napuste svoja ognjišta nakon dolaska međunarodnih snaga. Najmlađa žrtva albanskog terora bila je petogodišnja devojčica Radmila Živanović koja je najpre oteta pa ubijena sa svojom majkom Svetlanom, starom 44 godine.

Sin Stanislava i Jovanke Mitić poslednji put je video roditelje 13. juna 1999. godine dok se sa porodicom spremao da ode u užu Srbiju. Kako je naveo roditelji su ostali da čuvaju kuću i imanje uvereni da niko neće nauditi starim ljudima poput njih. Sutradan, konvoju koji se kretao ka užoj Srbiji, pridružile su se komšije koje su prvobitno ostale u Mušutištu. Ispričali su mu da su "jedva uspeli da prežive" prethodnu noć i da ono malo Srba što je ostalo nije imalo sredstva da napusti selo.


Žrtve zločina u Mušutištu: Marko Nikolić, Cveta Nikolić, Jovan Dosić, Milevka Ristić


Stanislav je imao 66  a Jovanka 60  godina.  Istraga je zabeležila stravičnu ispovest Tonke Jovanović, majke Radoslava Jovanovića koga su na njene oči ubili albanski ekstremisti. Kako je navela, u nedelju, 15. juna 1999. godine, četiri pripadnika OVK sa puškama i noževima došli su u njihovu kuću, i nakon kraćeg razgovora, jedan od njih je upucao Radoslava. Nesrećna žena je videla kako su dovukli telo njenog sina u kuću, pretražili je u potrazi za vrednim predmetima, a zatim su po njemu poprskali benzin i zapalili ga. Noć je provela u kući svoje komšinice, a sutradan je kuću zatekla spaljenu.

Prema njenom svedočenju, nakon ubistva sina nameravala je da ode do kuće svoje kćerke, Jovanke i zeta Stanislava Mitića, da bi se uverila da su još uvek živi, ali nije uspela. Nepoznata lica su je odvela u obližnju policijsku stanicu gde su je držali tri dana. Kako je ispričala, doktor Albanac iz sela, koga je identifikovala kao "sina osobe R", posetio i doneo joj nešto za jelo i piće kao i lekove.

Kada je puštena na slobodu, vratila se u svoju kuću i provela šest dana spavajući u štali sa stokom. Dva suseda albanske nacionalnosti donosila su joj hranu. Iste komšije, u nameri da je zaštite, obavestili su o njoj vojnike KFOR-a koji su je odveli u prizrensku Bogosloviju. Tonka Jovanović je bila svedok ubistva svoje komšinice Svetlane Živanović i njene petogodišnje kćerke, koje su počinili OVK teroristi.
Najstarija žrtva zločina bio je teško pokretni Jovan Dosić (86) čiji posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni. U Mušutištu su takođe kidnapovani bračni par Cveta (74) i Marko Nikolić (79), prodavačica Danica Vuković (63), Branislav Rašković (68), Mirko Cvetković (62), Velika Marković (55), Božidar Jovanović.....
Albanski ekstremisti su samo području Suve Reke ubili i kidnapovali više od 200 građana srpske i nealbanske nacionalnosti. Ubijeno je takođe i 19 Albanaca koji su bili lojalni SRJ među kojima je bila čak i jedna trudnica.
Za ove stravične zločine do danas niko nije odgovarao.


Коментари

Популарни постови са овог блога

BRAVNICE 1995 : SEĆANJE NA UŽASAN ZLOČIN NAD SRPSKIM CIVILIMA; ŽENE I DECA ŽIVI SPALJENI

Tokom akcije maestral 13.septembra 1995. hrvatski vojnici-pripadnici druge i četvrte gardijske brigade masakrirali su 81-og srpskog civila u selu Bravnice, nedaleko od Jajca. Do danas nije podignuto baš nikakvo spomen obeležje u znak sećanja na ubijene Srbe. 




Masakr u selu Bravnice predstavlja jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini. Hrvatski vojnici su tog 13. septembra 1995. za vreme zločinačke akcije Maestral presreli kolonu srpskih izbeglica iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika i izvršili strahovit napad na autobuse prepune putnika. Potom su otvorili vatru iz mitraljeza, zolja i pušaka i pucali po nevinim civilima. Ubijen je 81 civili srpske nacionalnosti, među kojima i osmoro dece. Ranjeno je na desetine civila i dece a mnogi su zbog zadobijenih povreda ostali trajni invalidi. Najmlađa žrtva stravičnog terora bio je Dragan Janković, star tri godine. Za ovaj zločin direktno se sumnjiči  sadašnji ministar odbrane i potpredsednik vlade  Rep…

ILIJAŠ : GODIŠNJICA ZVERSKOG UBISTVA MIRJANE DRAGIČEVIĆ (9)

Mirjana Dragičević je imala samo 9 godina kada je ubijena na vrlo svirep način u Ilijašu, pred očima svoje majke Radmile. Pre smrti, nju su silovala pa ubila trojca pripadnika tzv. Armije BiH. Do danas niko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin. 



Danas 28. decembra, se navršava tačno 26 godina od stradanja srpskih civila u selu Donja Bioča, nedaleko od Ilijaša. U rano jutro oko 7:30,jedinice 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, probijaju liniju fronta, i upadaju u selo Donja Bioča. Odmah na ulasku u selo okrutno  su ubijena dva srpska civila: Lenka Skoko i Nikola Mićić, a ranjena je Milojka Draškić, a zatim je krenulo paljenje srpskih kuća. 

U dvorište Dragičevića upala su trojica muslimanskih vojnika Sedme muslimanske brigade Armije BiH, jedan beloputi i dva tamnoputa vojnika. Imali su poveze preko glava. Brat Mirjane, Janko Dragičević, star 6 godina, je ostao u kući, sakriven ispod kreveta, dok je Mirjana sa svojom majkom Radmilom Dragičević došla do kućnih vrata, jer …

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen





U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…