Пређи на главни садржај

ŠAMAC 1992: HRVATI UBILI TRUDNICU I NJENU DVOGODIŠNJU ĆERKU

Ni 26 godina od stravičnih zločina hrvatske vojske u Šamcu, do danas niko nije procesuiran niti osuđen. Vojnici regularne vojske republike Hrvatske kao i pripadnici HVO-a iz Posavine počinili su niz teških ratnih zločina nad civilnim stanovništvom
Tokom hrvatske agresije na Šamac (1992-1995) ubijeno je više stotina građana srpske nacionalnosti. Osim Srba, u napadima hrvatske artiljerije stradali su takođe i Bošnjaci, Romi ali i Hrvati. Hrvatski ekstremisti su tokom rata ubili osmoro dece a jedan od najužasnijih zločina dogodio se 10. novembra 1992. kada su pripadnici hrvatske vojske na svirep i okrutan način ubili trudnu Srpkinju i njenu dvogodišnju ćerku.

Dragica Đaković (27) koja je bila u 7. mesecu trudnoće brutalno je ubijena ispred porodične kuće u selu Batkuša (Šamac) dok je u naručju nosila svoju ćerku Dejanu. Hrvatski agresori iz Orašja, bez milosti su prekinuli živote nedužne žene, njene dvogodišnje ćerke kao i njenog nerođenog deteta. Jedina Dragičina krivica bili su njena srpska nacionalnost i pravoslavna veroispovest. To komšije Hrvati nikako nisu mogli oprostiti Đakovićima. Ovaj užasan zločin potresao je čitavu Posavinu. Tada je svima postalo jasno da Tuđmanovi teroristi nikoga ne štede u građenju velike Hrvatske. Gotovo pa identičan zločin dogodio se sredinom maja 1994. kada su muslimanski zlikovci u Brčkom zverski ubili trudnicu Svjetlanu Isailović, njenu trogodišnju ćerku Božanu i svekra Božu.

Tokom rata u selu Batkuša, hrvatski ekstremisti su ubili 13 meštana dok je više desetina teže ranjeno. U napadu na Batkušu poginuo je Miladin Maksimović, dečak od nepunih 15 godina. Za ovaj stravičan masakr do danas niko nije odgovarao a porodice ubijenih srpskih civila najviše boli to što silovatelji, koljači i ubice spokojno šetaju Orašjem i Odžakom, oslobođeni baš svake odgovornosti.

Tokom hrvatske agresije (1992-1995) samo na području Posavine je ubijeno 3530 Srba, među kojima 80-oro dece. Na tom području bio je otvoren sistem sa 56 logora kroz koji je prošlo više hiljada Srba.  Hrvatska vojska je silovala i zlostavljala 527 žena a najmlađa žrtva silovanja je imala nepunih 13 godina. 281 dete srpske nacionalnosti je prošlo stravične torture kroz logore a mnogi su zbog pretrpljenih povreda i trauma ostali doživotni invalidi.

Коментари

Популарни постови са овог блога

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen

U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…

BRAVNICE 1995 : SEĆANJE NA UŽASAN ZLOČIN NAD SRPSKIM CIVILIMA; ŽENE I DECA ŽIVI SPALJENI

Tokom akcije maestral 13.septembra 1995. hrvatski vojnici-pripadnici druge i četvrte gardijske brigade masakrirali su 81-og srpskog civila u selu Bravnice, nedaleko od Jajca. Do danas nije podignuto baš nikakvo spomen obeležje u znak sećanja na ubijene Srbe. 
Masakr u selu Bravnice predstavlja jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini. Hrvatski vojnici su tog 13. septembra 1995. za vreme zločinačke akcije Maestral presreli kolonu srpskih izbeglica iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika i izvršili strahovit napad na autobuse prepune putnika. Potom su otvorili vatru iz mitraljeza, zolja i pušaka i pucali po nevinim civilima. Ubijen je 81 civili srpske nacionalnosti, među kojima i osmoro dece. Ranjeno je na desetine civila i dece a mnogi su zbog zadobijenih povreda ostali trajni invalidi. Najmlađa žrtva stravičnog terora bio je Dragan Janković, star tri godine. Za ovaj zločin direktno se sumnjiči  sadašnji ministar odbrane i potpredsednik vlade  Rep…

BREŽANI 1992 : SREBRENIČKI MUSLIMANI RAZAPELI VIDOJA LAZIĆA NA KRST; SLEPA KRSTINA SPALJENA SA MAJKOM

U subotu 30. juna u Brežanima kod Srebrenice biće služen parastos za 32 civila koje su svirepo ubili muslimanski ekstremisti pre 26 godina. Za ovaj masakr do danas niko nije odgovarao 
Ni 23 godine od završetka rata, meštani sela Brežani (Srebrenica) ne mogu zaboraviti 30. jun 1992. Tog vrelog, junskog dana  muslimanski agresori iz Srebrenice izvršili su strahovit napad na ovo malo, nebranjeno selo. Zveri u ljudskom obliku tada su počinili neviđeni pokolj ubijajući sve što se kretalo - i žene i decu, i staro i mlado  a nisu bile pošteđene čak ni životinje. Zločinci pod komandom balkanskog kasapina Nasera Orića samo su sledili naredbu koja je glasila "Pobij i zakolji sve srpsko". 

Oko 4 sata ujutro, oko 1000 naoružanih terorista iz Srebrenice sjurilo se u ovo malo etnički čisto srpsko selo. Uz povike "Alahu egber", "Tegbir" i "Kolji žene i decu" započeli su svoj krvavi pir. U pratnji muslimanskih vojnika bile su i muslimanske žene i civili koji su …