Пређи на главни садржај

SEĆANJE NA HRVATSKO GRANATIRANJE ŠIDA - MEĐU ŽRTVAMA I SRBI I SLOVACI I MAĐARI

Danas se navršava tačno 28 godina od kako su hrvatski ekstremisti granatirali uže područje grada Šida. Tokom granatiranja Šida je ubijeno četiri a ranjeno preko četrdeset građana srpske, slovačke i mađarske nacionalnosti. Brojni stanovnici ovog sremskog mesta su danas odali počast ubijenim sugrađanima 

5. novembra 1991. hrvatski ekstremisti su izvršili strahovit napad na Šid i Republiku Srbiju. Bio je ovo čist primer agresije čiji je cilj bilo ubijanje civilnog stanovništva. U žestokom granatiranju grada tog hladnog, jesenjeg dana ubijeni su Đorđe Manojlović (27), Miroslav Šerfezi (26) - inače Slovak po nacionalnosti i Slobodan Mihaljević (37).  Samo mesec dana ranije tokom napada na Šid ubijen je Mumin Škodra (21) - pripadnik MUP-a a u proleće 1992. hrvatska zločinačka granata prekinula je život penzionerke Ane Aroksalaš (67), inače Mađarice po nacionalnosti. Tokom hrvatskog terorisanja Šida u periodu od 1991. do 1992. teško je ranjeno preko pedeset osoba srpske, mađarske i slovačke nacionalnosti dok je istovremeno pričinjena velika materijalna šteta. Povodom obeležavanja 28.godišnjice od stravičnog zločina hrvatskih ekstremista, SUBNOR Šid obeležio Dan sećanja polaganjem venaca ispred spomen ploče stradalima.
Obeležavanje Dana sećanja počelo je u 10 časova polaganjem venaca ispred spomenika stradalima. Vence su položili predstavnici SUBNOR-A, Opštine Šid i predškolske ustanove “Jelica Stanivuković Šilja“.  Potom je usledilo evociranje uspomena preživelima  i pesnički recital. Minutom ćutanja svi okupljeni odali su počast stradalima. Nadležni iz SO Šid istakli su da je bitno sećati se ovakvih događaja i svake godine ih obeležavati. Među okupljenim građanima bilo je i onih koji taj događaj dobro pamte i koji ističu da upravo sećanjem na stradale žrtve i teška vremena treba da gradimo sebe, čuvamo svoju istoriju i nadamo se da se nikada ništa slično neće ponoviti.
Žrtvama masakra u Šidu odali su počast građani mađarske i slovačke nacionalnosti koji su istakli da se žrtve - i poginule i ranjene ne smeju zaboraviti i da se o ovom hrvatskom zločinu mora više govoriti. U Šidu je tokom i nakon rata novi dom pronašao veliki broj srpskih i mađarskih izbeglica koje su hrvatski okupatori proterali sa vekovnih ognjišta iz Slavonije.  
Taj sumorni i kišoviti novembarski dan kao da je slutio tragediju koja će zadesiti Šid i njegove stanovnike. Pripadnici HOS-a uspeli su da i pored velikog prisustva snaga tadašnje JNA na prostorima Bosutnskih i Spavčanskih šuma, dovuku artiljerijska oruđa iz kojih su tog novembarskog prepodneva počeli besomučnu artiljerijsku paljbu. Iako su Šiđani mnogo pre drugih u Srbiji i tadašnjoj Jugoslaviji osetili posledice ratnih zbivanja na prostorima nekadašnje države, bilo je više nego evidentno da su bombardovanje svog grada dočekali potpuno nespremni.
U trenucima kada su hrvatski bojovnici neselektivno gađali pre svega civilne ciljeve i to u najužem gradskom jezgru, nesnalaženje i neverica doveli su do toga da su pojedinci mirno išli ulicama ili u prodavnice nesvesni da ih smrt vreba na svakom koraku. Tek kada se oglasila sirena centra za OIU koja je označila opasnost i kada je Radio Šid objavio da je reč o bombardovanju grada, većini je postalo jasno da je Šid postao meta napada hrvatskih oružanih snaga.
Nažalost za neke je bilo prekasno. Reč je pre svega o civilima koji su toga dana obavljali svoje svakodnevne poslove. Smrt ih je zatekla upravo na njihovom radnom mestu. Pre dve godine SUBNOR Šida je postavio spomen ploču na zgradi bivšeg PIK-a Šid u kojoj su svoje poslednje trenutke poveli Đorđe Manojlović  i Miroslav Šerfezi iz Erdevika i Slobodan Mihaljević iz Višnjićeva. Šid će i kasnije u nekoliko navrata takođe biti bombardovan. I u tim napadima bilo je civilnih žrtava i razaranja.
DECA NA METI
Jedna od potencijalnih meta pripadnika HOS-a bila je i Dečja ustanova Jelica Stanivuković Šilja. Mališani koji su se tog prepodneva nalazili u dnevnom boravku samo pukom srećom su izbegli smrt jer je jedna od granata pogodila njihovu trpezariju u kojoj su se zajedno sa svojim vaspitačicama nalazili koji trenutak ranije.
SAJRUS VENS ZGRANUT
Sticajem okolnosti tog istog 5. novembra u posetu šidskoj opštini je došao tadašnji specijalni izaslanik Generalnog sekretara UN-a bivši američki državni sekretar Sajrus Vens. Visoki američki diplomata se na licu mesta upoznao sa posledicama granatiranja. Posebno je bio dirnut saznanjem da su u tom besomučnom bombardovanju na meti bila i nedužna deca.
ZAROBLjENA HAUBICA
Pripadnici tadašnje JNA koje su bile stacionirane u okolini Šida iako iznenađene u prvom trenutku, reagovale su relativno brzo i protivnička artiljerija je bila onemogućena u daljem dejstvu. Šta više pripadnici jedne od jedinica JNA su uspeli da zarobe haubicu iz koje su ispaljene smrtonosne granate na Šid.
DRŽAVA ZABORAVILA ZLOČIN
Nebriga države prema porodicama stradalih kao i prema samoj opštini Šid koja je prema svim parametrima doživela najveća razaranja i stradanja tokom ratnih zbivanja devedestih godina i koja je uz silna odricanja i pomoć narodu RS i RSK ostala zaboravljena od države bukvalno do današnjih dana. Možda će saznanje da će se počinioci i nalogodavci ovog zločina naći pred licem pravde donekle ublažiti gnev i doneti kakvu takvu moralnu satisfakciju porodicama stradalih ali i svim građanima najzapadnije opštine u Srbiji.

Коментари

Популарни постови са овог блога

ILIJAŠ : GODIŠNJICA ZVERSKOG UBISTVA MIRJANE DRAGIČEVIĆ (9)

Mirjana Dragičević je imala samo 9 godina kada je ubijena na vrlo svirep način u Ilijašu, pred očima svoje majke Radmile. Pre smrti, nju su silovala pa ubila trojca pripadnika tzv. Armije BiH. Do danas niko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin. Danas 28. decembra, se navršava tačno 26 godina od stradanja srpskih civila u selu Donja Bioča, nedaleko od Ilijaša. U rano jutro oko 7:30,jedinice 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, probijaju liniju fronta, i upadaju u selo Donja Bioča. Odmah na ulasku u selo okrutno  su ubijena dva srpska civila: Lenka Skoko i Nikola Mićić, a ranjena je Milojka Draškić, a zatim je krenulo paljenje srpskih kuća. 

U dvorište Dragičevića upala su trojica muslimanskih vojnika Sedme muslimanske brigade Armije BiH, jedan beloputi i dva tamnoputa vojnika. Imali su poveze preko glava. Brat Mirjane, Janko Dragičević, star 6 godina, je ostao u kući, sakriven ispod kreveta, dok je Mirjana sa svojom majkom Radmilom Dragičević došla do kućnih vrata, jer …

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen

U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…

BREŽANI 1992 : SREBRENIČKI MUSLIMANI RAZAPELI VIDOJA LAZIĆA NA KRST; SLEPA KRSTINA SPALJENA SA MAJKOM

U subotu 30. juna u Brežanima kod Srebrenice biće služen parastos za 32 civila koje su svirepo ubili muslimanski ekstremisti pre 26 godina. Za ovaj masakr do danas niko nije odgovarao 
Ni 23 godine od završetka rata, meštani sela Brežani (Srebrenica) ne mogu zaboraviti 30. jun 1992. Tog vrelog, junskog dana  muslimanski agresori iz Srebrenice izvršili su strahovit napad na ovo malo, nebranjeno selo. Zveri u ljudskom obliku tada su počinili neviđeni pokolj ubijajući sve što se kretalo - i žene i decu, i staro i mlado  a nisu bile pošteđene čak ni životinje. Zločinci pod komandom balkanskog kasapina Nasera Orića samo su sledili naredbu koja je glasila "Pobij i zakolji sve srpsko". 

Oko 4 sata ujutro, oko 1000 naoružanih terorista iz Srebrenice sjurilo se u ovo malo etnički čisto srpsko selo. Uz povike "Alahu egber", "Tegbir" i "Kolji žene i decu" započeli su svoj krvavi pir. U pratnji muslimanskih vojnika bile su i muslimanske žene i civili koji su …