Пређи на главни садржај

Dodik: Formirati vlast, život i potrebe građana ne trpe zastoje

BANJALUKA - Predsjednik Republike Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je u intervjuu za Srnu da je za Republiku Srpsku najvažnije da su opšti izbori prošli u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da su građani slobodno rekli šta misle o političkim ponudama, te da se što prije mora pristupiti formiranju novog saziva i Narodne skupštine i Vlade, jer život i potrebe građana ne trpe zastoje."Očekujemo zvanično proglašenje rezultata od Centralne izborne komisije BiH da bi, u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske, krenuli u formiranje, najprije skupštinskih organa, a potom i Vlade Republike Srpske. Volja građana se mora poštovati i to sam govorio i prije izbora. Mora se što prije pristupiti formiranju novog saziva i Skupštine i Vlade, jer život i potrebe naših građana ne trpe zastoje", istakao je predsjednik Srpske u intervjuu za Srnu.
On je naglasio da su pred Republikom Srpskom brojni poslovi i izazovi, projekti koji se moraju realizovati, plate i penzije koje se moraju povećavati, uslovi poslovanja unapređivati i zato nema potrebe ali ni opravdanja u odugovlačenju primjene izbornih rezultata.
Na pitanje da prokomentariše dešavanja u SDS-u nakon izbora, Dodik je rekao da ne bi to komentarisao, jer je to pitanje za rukovodstvo i članstvo SDS-a.
"Ali stav Glavnog odbora SDS-a da će pregovarati sa strankama na osnovu svoje političke platforme je najblaže rečeno čudan, jer SDS nije dobio ove izbore da bi postavljao dnevni red u političkom životu Republike Srpske. Pomalo i smiješno izgleda kada neko ko je dramatično izgubio podršku naroda kaže razgovaraćemo na mojoj političkoj platformi. Politika uslovljavanja uopšte nije dobra, a kada to činite iz pozicije nekoga ko je izgubio izbore - djeluje i pomalo smiješno", ocijenio je Dodik, koji je lider SNSD-a.
On je naglasio da SNSD i dalje smatra da je za Republiku Srpsku najbolje da ima dobar tim u Sarajevu, što podrazumijeva jedinstvo njenih predstavnika u parlamentu BiH.
"I SNSD, i SDS i ostale partije mandate za Parlamentarnu skupštinu BiH dobili su u Republici Srpskoj i u tom smislu smatramo da je i odgovornost svih tih ljudi prema Republici Srpskoj neophodna. Vidjeli smo u protekle četiri godine kako izgleda kada Republika Srpska ne govori, kako iz EU vole reći, jednim glasom. Samo zbog tog jednog glasa Republike Srpske od početka zagovaram jedinstvo političkih partija u Sarajevu.
Svjestan sam da su u protekle četiri godine pojedinci iz Saveza za promjene radili na štetu Republike Srpske u kojoj su dobili glasove. Kada kažem jedinstvo u Sarajevu, onda u tom jedinstvu ne vidim takve pojedice, ali kao ozbiljan političar ne mogu da vodim dijalog za pojedicima, to mora da se radi sa strankama", istakao je novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH.
Uostalom, rekao je Dodik u intervjuu za Srnu, potres u SDS-u, kome svjedočimo ovih dana, najvećim dijelom je posljedica politika koje je SDS provodio u Sarajevu, a koje očito ne podržava cijela stranka.
"Mislim da naši građani, bez obzira koju političku opciju su podržali na proteklim izborima, od nas očekuju da u zajedničkim institucijama pokažemo jedinstvo u interesu Republike Srpske. Parlament Republike Srpske je dovoljno veliki prostor za sučeljavanje naših politika, na borbu političkih ideja i prijedloga. Institucije u Sarajevu više nikada ne bi smjele biti prostor naših podjela ili svađa. Tamo Republika Srpska ima snagu ako ima jedinstvo", konstatovao je Dodik.
Govoreći o svom budućem radu u Predsjedništva BiH, Dodik je naglasio da tamo ide da bi ponovo aktivirao srpski glas u tom tijelu koji se, kako je rekao, u protekle četiri godine slabo čuo.
On je naglasio da će njegovo ponašanje i rad u Predsjedništvu BiH biti u skladu sa Ustavom i u tom smislu će se truditi da se BiH vrati na pozicije koje joj garantuje Ustav.
"Podsjetiću da Ustav BiH ne poznaje instituciju visokog predstavnika i smatram da je konačno došlo vrijeme da se pozdravimo sa tom institucijom, koja je posljedih godina više odmagala nego pomagala svima u BiH. Paradoksalno je da baš ja, koji ne polažem velike nade u BiH, tražim da joj se omogući i unutrašnji suverenitet na način kako joj je garantovan spoljni. Čemu izbori ako će umjesto legalno izabranih funkcionera BiH voditi neizabrani stranci", rekao je Dodik u intervjuu Srni.
On je ocijenio da je došlo vrijeme da i ostali u BiH pokažu odgovornost i spremnost da samostalno upravljamo procesima i da za to odgovaramo pred narodom koji nas je izabrao.
"Situacija u kojoj smo mi krivi, a stranci zaslužni je nepodnošljiva i neprihvatljiva, posebno ako se uzme u obzir da ti isti stranci plasiraju priču o evropskom putu BiH koja je pod njihovom, a ne našom upravom. Stranci su podrivali ustavni poredak ove teritorije koja se zove BiH i sami dali nesumnjiv doprinos tome da se BiH i u njihovim razgovorima danas kategoriše kao propala zemlja. Zato mi moramo da vratimo vlast narodima u BiH i odbacimo svako strano miješanje u unutrašnje stvari u BiH", poručio je predsjednik Srpske i novoizabrani srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Коментари

Популарни постови са овог блога

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen

U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…

BREŽANI 1992 : SREBRENIČKI MUSLIMANI RAZAPELI VIDOJA LAZIĆA NA KRST; SLEPA KRSTINA SPALJENA SA MAJKOM

U subotu 30. juna u Brežanima kod Srebrenice biće služen parastos za 32 civila koje su svirepo ubili muslimanski ekstremisti pre 26 godina. Za ovaj masakr do danas niko nije odgovarao 
Ni 23 godine od završetka rata, meštani sela Brežani (Srebrenica) ne mogu zaboraviti 30. jun 1992. Tog vrelog, junskog dana  muslimanski agresori iz Srebrenice izvršili su strahovit napad na ovo malo, nebranjeno selo. Zveri u ljudskom obliku tada su počinili neviđeni pokolj ubijajući sve što se kretalo - i žene i decu, i staro i mlado  a nisu bile pošteđene čak ni životinje. Zločinci pod komandom balkanskog kasapina Nasera Orića samo su sledili naredbu koja je glasila "Pobij i zakolji sve srpsko". 

Oko 4 sata ujutro, oko 1000 naoružanih terorista iz Srebrenice sjurilo se u ovo malo etnički čisto srpsko selo. Uz povike "Alahu egber", "Tegbir" i "Kolji žene i decu" započeli su svoj krvavi pir. U pratnji muslimanskih vojnika bile su i muslimanske žene i civili koji su …

BRAVNICE 1995 : SEĆANJE NA UŽASAN ZLOČIN NAD SRPSKIM CIVILIMA; ŽENE I DECA ŽIVI SPALJENI

Tokom akcije maestral 13.septembra 1995. hrvatski vojnici-pripadnici druge i četvrte gardijske brigade masakrirali su 81-og srpskog civila u selu Bravnice, nedaleko od Jajca. Do danas nije podignuto baš nikakvo spomen obeležje u znak sećanja na ubijene Srbe. 
Masakr u selu Bravnice predstavlja jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini. Hrvatski vojnici su tog 13. septembra 1995. za vreme zločinačke akcije Maestral presreli kolonu srpskih izbeglica iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika i izvršili strahovit napad na autobuse prepune putnika. Potom su otvorili vatru iz mitraljeza, zolja i pušaka i pucali po nevinim civilima. Ubijen je 81 civili srpske nacionalnosti, među kojima i osmoro dece. Ranjeno je na desetine civila i dece a mnogi su zbog zadobijenih povreda ostali trajni invalidi. Najmlađa žrtva stravičnog terora bio je Dragan Janković, star tri godine. Za ovaj zločin direktno se sumnjiči  sadašnji ministar odbrane i potpredsednik vlade  Rep…