Пређи на главни садржај

Tužilaštvo zatražilo strože mjere zabrane Dudakoviću i ostalima

SARAJEVO - U Sudu BiH završeno je za danas najavljeno ročište o produženju postojećih i određivanju dodatnih mjera zabrane optuženom ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH, Atifu Dudakoviću i ostalim.Tužilaštvo BiH  je na ročištu u Sudu BiH tražilo da se Dudakoviću i ostalima produži mjera zabrane za nekontaktiranje sa svjedocima, napuštanje opštine u kojoj žive i oduzimanje putnih isprava kako ne bi došli u situaciju da napuste BiH.
U optužnici koja je podignuta ispitano je više od 450 svjedoka, a suđenje bi moglo da traje godinama.
Tužiteljica je kazala da se dodatne mjere zabrane traži jer su neki svjedoci uplašeni za svoje živote i živote svojih porodica.
Dodala je da odbrana tvrdi da je Tužilaštvo neosnovano tražilo produženje mjera zabrane obzirom da u proteklih 6 mjeseci niko od optuženih nije narušio zabrane.
Na samom ročištu je istaknuto da je nepravedna zabrana komunikacija s medijima, s obzirom da je cijeli slučaj podobro tertian u medijima.
Asim Crnalić, advokat Dudakovića i Ibrahima Nadarevića, rekao je da očekuje odluku u naredna dva tri dana i da vjeruje da će Sud odbiti prijedlog Tužilaštva.
Da podsjetimo, u Sudu BiH danas je počela rasprava o prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje mjera zabrana ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH generalu Atifu Dudakoviću i još 16 komandanata i pripadnika tog korpusa, optuženih za zločine protiv čovječnosti, koji obuhvataju ubistva više od 300 Srba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova i vjerskih objekata.
"Predloženo je produženje mjera zabrane koje su optuženim već izrečene. To su zabrane kontaktiranja sa svjedocima Tužilaštva, a odnosi se na njih 447, napuštanja boravišta, te komuniciranja sa medijima, kao i bilo kakvog razgovora o predmetu krivičnog postupka", izjavio je Srni advokat Asim Crnalić, koji zastupa Dudakovića.
Osim Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić, Edin Domazet, Ejub Koženjić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.
Optužnica protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa Armije BiH tereti za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.
Optuženi se terete za ubistva više od 300 lica srpske nacionalnosti, među kojima najviše civila, uglavnom starijih, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.
Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih još se traga.
Dio optužnice protiv Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj Krajini, na području opština Bihać i Cazin.
Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i šest stručnih
vještaka, te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.
Optuženi se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti, a Atif Dudaković i za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.
Sud BiH potvrdio je optužnicu 24. oktobra.

Коментари

Популарни постови са овог блога

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen

U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…

BREŽANI 1992 : SREBRENIČKI MUSLIMANI RAZAPELI VIDOJA LAZIĆA NA KRST; SLEPA KRSTINA SPALJENA SA MAJKOM

U subotu 30. juna u Brežanima kod Srebrenice biće služen parastos za 32 civila koje su svirepo ubili muslimanski ekstremisti pre 26 godina. Za ovaj masakr do danas niko nije odgovarao 
Ni 23 godine od završetka rata, meštani sela Brežani (Srebrenica) ne mogu zaboraviti 30. jun 1992. Tog vrelog, junskog dana  muslimanski agresori iz Srebrenice izvršili su strahovit napad na ovo malo, nebranjeno selo. Zveri u ljudskom obliku tada su počinili neviđeni pokolj ubijajući sve što se kretalo - i žene i decu, i staro i mlado  a nisu bile pošteđene čak ni životinje. Zločinci pod komandom balkanskog kasapina Nasera Orića samo su sledili naredbu koja je glasila "Pobij i zakolji sve srpsko". 

Oko 4 sata ujutro, oko 1000 naoružanih terorista iz Srebrenice sjurilo se u ovo malo etnički čisto srpsko selo. Uz povike "Alahu egber", "Tegbir" i "Kolji žene i decu" započeli su svoj krvavi pir. U pratnji muslimanskih vojnika bile su i muslimanske žene i civili koji su …

BRAVNICE 1995 : SEĆANJE NA UŽASAN ZLOČIN NAD SRPSKIM CIVILIMA; ŽENE I DECA ŽIVI SPALJENI

Tokom akcije maestral 13.septembra 1995. hrvatski vojnici-pripadnici druge i četvrte gardijske brigade masakrirali su 81-og srpskog civila u selu Bravnice, nedaleko od Jajca. Do danas nije podignuto baš nikakvo spomen obeležje u znak sećanja na ubijene Srbe. 
Masakr u selu Bravnice predstavlja jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini. Hrvatski vojnici su tog 13. septembra 1995. za vreme zločinačke akcije Maestral presreli kolonu srpskih izbeglica iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika i izvršili strahovit napad na autobuse prepune putnika. Potom su otvorili vatru iz mitraljeza, zolja i pušaka i pucali po nevinim civilima. Ubijen je 81 civili srpske nacionalnosti, među kojima i osmoro dece. Ranjeno je na desetine civila i dece a mnogi su zbog zadobijenih povreda ostali trajni invalidi. Najmlađa žrtva stravičnog terora bio je Dragan Janković, star tri godine. Za ovaj zločin direktno se sumnjiči  sadašnji ministar odbrane i potpredsednik vlade  Rep…