Пређи на главни садржај

SREBRENICA: IVANCOV ODAO POČAST SRPSKIM ŽRTVAMA, POTRESLE GA SLIKE UBIJENE DECE

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov posetio je danas u Srebrenici spomen-sobu posvećenu brutalno pobijenim srpskim civilima u poslednjem ratu u ovoj opštini. Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov posetio je danas u Srebrenici spomen-sobu posvećenu brutalno pobijenim srpskim civilima u poslednjem ratu u ovoj opštini. 
Sa tog mesta je poručio da se svi zločini moraju procesuirati i da se takvo zlo više nikada i nikome ne sme ponoviti.
Ivancov je položio cveće i odao poštu stradalima. Posebno su ga potresle fotografije ubijene srpske dece i žena koje su tokom 1992. brutalno ubili muslimanski vojnici iz Srebrenice predvođeni komandantom Naserom Orićem. Ivancov je stravične zločine nad decom i civilima i poručio da Rusija podržava Republiku Srpsku ali da isto tako uvek stoji na strani mira, solidarnosti i međunarodne tolerancije u  Bosni i Hercegovini. 
Grujičić je upoznao Ivancova i o srpskom stradanju u Srebrenici u posljednjem ratu u BiH o čemu se u svijetu malo govori i istakao da je skoro isti procenat poginulih Srba i Bošnjaka u Srebrenici u odnosu na to koliko ih je, prema popisu iz 1991. godine, živjelo na području ove opštine.


On je posebno zahvalio Ruskoj Federaciji za uloženi veto na britansku rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, čime je spriječeno neopravdano proglašavanje cijelog srpskog naroda genocidnim.

Ivancov je rekao da su svi narodi u BiH tokom rata patili i da Rusija odaje počast svim žrtvama.

"Pitanje žrtava ne treba politizovati, već im odavati počast i poštovanje. Treba gledati naprijed, razmišljati o zajedničkom životu i međusobnoj saradnji i uvažavanju", poručio je Ivancov. 

On kaže da je važna komunikacija sa različitim opštinama i da ne treba dijeliti ljude po političkoj i etničkoj pripadnosti jer je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i ima isti odnos prema svima u BiH.


Podsećamo, muslimanski vojnici na čelu sa Naserom Orićem su tokom 1992-1993 ubili 3267 Srba na području srebreničke regije. Među žrtvama je bilo 255 žena i 72 dece. Za počinjene zločine do danas niko nije odgovarao. Najmasovniji zločin u Srebrenici se dogodio 16. januara 1993. kada su pripadnici muslimanske vojske predvođeni Naserom Orićem i Zulfom Tursunovićem napali selo Skelani i tom prilikom masakrirali 65 civila. Milici Dimitrijević toga dana su ubijena dva sina - Radisav je imao 12 a Aleksandar samo 4 godine. Cvjetko Ristić tog dana je ostao bez oca Novaka, majke Ivanke, maloletne sestre Mitre (17) i brata Miće (15) a ubijena je i njihova rođana Milanka koja se tu privremene sklonila. Svi su zverski mučeni pa masakrirani od pripadnika muslimanske vojske. Stradao je i Novica Vasić, star 7 godina, dok je 18-oro dece zadobilo teške povrede. Ubijene su 24 žene, mahom starije dobi. Pre Skelana popaljena su sela Podravanje, Fakovići, Kravica, Bjelovac, Krnjići, Živkovići, Zalazje, Brežani, Ratkovići gde je pobijeno  na stotine civila - žena, dece i staraca. 

Ruski ambasador sastao se sa načelnikom opštine Mladenom Grujičićem sa kojim je razgovarao o brojnim temama. Kako je ranije najavljeno, tema razgovora su situacija i život u ovoj lokalnoj zajednici.


"Posjeta ambasadora Ivancova značajan je dan za Srebrenicu, a posebno njegovo interesovanje za ovo mjesto i sagledavanje mogućnosti saradnje", rekao je Grujičić novinarima. 

Grujičić je rekao da ga raduje što Ivanocov podržava sve etničke grupe i zalaže se za stvaranje boljih uslova za život svih, što je interes i opštinskog rukovodstva. 

"Cilj nam je stvaranje što boljih uslova za sve i ova posjeta ide u prilog tome. Očekujem podršku projektima o kojima smo razgovarali, a to su opremanje škola, vrtića i još neki projekti, što će se u Srebrenici osjetiti", istakao je Grujičić.

On je Ivancovu predstavio život stanovništva Srebrenice, te istakao dobru bezbjednosnu situaciju i realizaciju mnogih infrastrukturnih projekata.

Ivancov je rekao da je razgovarano i o saradnji Srebrenice i Rusije, te izrazio uvjerenje da će biti realizovane neke od ideja koje su danas pomenute, bilo kao ulaganja ili humanitarne projekti. 

Nakon Srebrenice, Ivancov će danas posjetiti i Bratunac.

Коментари

Популарни постови са овог блога

BRAVNICE 1995 : SEĆANJE NA UŽASAN ZLOČIN NAD SRPSKIM CIVILIMA; ŽENE I DECA ŽIVI SPALJENI

Tokom akcije maestral 13.septembra 1995. hrvatski vojnici-pripadnici druge i četvrte gardijske brigade masakrirali su 81-og srpskog civila u selu Bravnice, nedaleko od Jajca. Do danas nije podignuto baš nikakvo spomen obeležje u znak sećanja na ubijene Srbe. 
Masakr u selu Bravnice predstavlja jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini. Hrvatski vojnici su tog 13. septembra 1995. za vreme zločinačke akcije Maestral presreli kolonu srpskih izbeglica iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika i izvršili strahovit napad na autobuse prepune putnika. Potom su otvorili vatru iz mitraljeza, zolja i pušaka i pucali po nevinim civilima. Ubijen je 81 civili srpske nacionalnosti, među kojima i osmoro dece. Ranjeno je na desetine civila i dece a mnogi su zbog zadobijenih povreda ostali trajni invalidi. Najmlađa žrtva stravičnog terora bio je Dragan Janković, star tri godine. Za ovaj zločin direktno se sumnjiči  sadašnji ministar odbrane i potpredsednik vlade  Rep…

ILIJAŠ : GODIŠNJICA ZVERSKOG UBISTVA MIRJANE DRAGIČEVIĆ (9)

Mirjana Dragičević je imala samo 9 godina kada je ubijena na vrlo svirep način u Ilijašu, pred očima svoje majke Radmile. Pre smrti, nju su silovala pa ubila trojca pripadnika tzv. Armije BiH. Do danas niko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin. Danas 28. decembra, se navršava tačno 26 godina od stradanja srpskih civila u selu Donja Bioča, nedaleko od Ilijaša. U rano jutro oko 7:30,jedinice 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, probijaju liniju fronta, i upadaju u selo Donja Bioča. Odmah na ulasku u selo okrutno  su ubijena dva srpska civila: Lenka Skoko i Nikola Mićić, a ranjena je Milojka Draškić, a zatim je krenulo paljenje srpskih kuća. 

U dvorište Dragičevića upala su trojica muslimanskih vojnika Sedme muslimanske brigade Armije BiH, jedan beloputi i dva tamnoputa vojnika. Imali su poveze preko glava. Brat Mirjane, Janko Dragičević, star 6 godina, je ostao u kući, sakriven ispod kreveta, dok je Mirjana sa svojom majkom Radmilom Dragičević došla do kućnih vrata, jer …

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen

U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…