Пређи на главни садржај

BOŠNJAČKI GENERAL UHAPŠEN ZBOG UBISTVA STANISLAVE KOPRIVICE (15) I RANJAVANJE CIVILA


General tzv. Armije BiH, Ramiz Dreković je optužen je po komandnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Kalinovika 1995. godine


General Armije Republike Bosne i Hercegovine Ramiz Dreković uhapšen je jutros, saznaje "Dnevni avaz".
Pripadnici SIPA-e priveli su generala Drekovića po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine. On je, kako saznajemo, optužen, po komandnoj odgovornosti za ratne zločine počinjene na području Kalinovika 1995. godine.  
Tužilaštvo BiH Drekovića tereti za neselektivno granatiranje općine Kalinovik, kada je poginulo devojčica Stanislava Koprivica (15), a pet osoba je ranjeno. 

Masakr je počinjen 3. juna 1995.  I umjesto da ovaj datum, u pamćenju tadašnjih malih maturanata kalinovačke Osnovne škole „LJutica Bogdan“ ostane utisnut kao dan kada su maturantskom šetnjom, svečano i na najlepši način proslavili uspešan završetak osnovnog školovanja, taj datum je, nažalost, ostavio gorčinu i tužno sećanje na tragičan događaj, kada je zločinački projektil, koji je eksplodirao u srcu nasmijane đačke kolone, odneo jedan mladi život i tugom obojio učenički dan kojem su se svi veselili.

-Imajući u vidu svu specifičnost tog događaja, taj 3. jun 1995. godine je zasigurno jedan od najtužnijih dana u novijoj istoriji opštine Kalinovik. Naša hrišćanska, ljudska i moralna obaveza je da trajno njegujemo uspomenu na našu Stanislavu, da se molimo za njenu dušu, ali i da obilježavanjem ovog dana ukazujemo na to kakve je sve traumatične posljedice rat ostavio na porodice u našem malom mjestu, na naše građane uopšte i Kalinovik kao sredinu, te ujedno postavljamo pitanje da li će iko i ikada odgovarati za ovakav sumanuti, zločinački čin granatiranja đačke kolone-ispričala je nad dan godišnjice tragedije načelnik Opštine Kalinovik Mileva Komlenović.

U eksploziji granate koja je pala među kalinovačke maturante 3. juna 1995. godine, kada je smrtno stradala pokojna Stanislava Koprivica, ranjeno je više kalinovačkih malih maturanata.

Ramiz Dreković rođen je 10. maja 1956. godine u Vesenićima, u opšini Tutin. Posle završene srednje škole upisuje vojnu akademiju koju završava 1980. godine u Banjoj Luci. Vojničku karijeru u bivšoj JNA započeo je u Bjelovaru, a samoincijativno je napušta u septembru 1991. godine u činu kapetana prve klase. Iz Bjelovara se vraća u BiH, u Bihać gde se stavlja na raspolaganje Patriotskoj ligi. Međutim, napušta Patriotsku ligu i prelazi u Centar službi sigurnosti Bihać gdje obavlja poslove inspektora za odbrambene pripreme, te do početka rata radi na organiziranju otpora. 
Početkom 1992. godine preuzima dužnost komandanta Opštinskog štaba TO i na toj dužnosti ostaje do kraja avgusta 1992. godine. Tada postaje komandant novoformirane Unsko-sanske operativne grupe. Prema naredbi Štaba vrhovne komande OS RBIH od 14. oktobra 1992. godine, postavljen je za komandanta 5. korpusa. Odlukom Predsedništva RBiH od 14. decembra 1993. godine, unapređen je u čin brigadnog generala, a 19. januara 1994. godine na osnovu odluke istog državnog organa preuzima Četvrti korpus ARBiH. 
Nakon komandovanja 4. korpusom obavlja i poslove načelnika Uprave za politička pitanja Generalštaba Armije RBiH.  Nakon rata i formiranjem Vojske FBiH bio je na dužnosti zamenika komandanta Komande obuke i doktrine. Na 5. godišnjicu formiranja Armije RBiH, 15. aprila 1997. godine, unapređen je u čin divizijskog generala. 
U posleratnom periodu je i penzionisan. Kao takav, bio je savetnik u kabinetu nekadašnjeg premijera FBiH Nedžada Brankovića, a poslednji angažman mu je - savetnik federalnog ministra za boraca i invalida rata Salke Bukvarevića. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

BRAVNICE 1995 : SEĆANJE NA UŽASAN ZLOČIN NAD SRPSKIM CIVILIMA; ŽENE I DECA ŽIVI SPALJENI

Tokom akcije maestral 13.septembra 1995. hrvatski vojnici-pripadnici druge i četvrte gardijske brigade masakrirali su 81-og srpskog civila u selu Bravnice, nedaleko od Jajca. Do danas nije podignuto baš nikakvo spomen obeležje u znak sećanja na ubijene Srbe. 
Masakr u selu Bravnice predstavlja jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini. Hrvatski vojnici su tog 13. septembra 1995. za vreme zločinačke akcije Maestral presreli kolonu srpskih izbeglica iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika i izvršili strahovit napad na autobuse prepune putnika. Potom su otvorili vatru iz mitraljeza, zolja i pušaka i pucali po nevinim civilima. Ubijen je 81 civili srpske nacionalnosti, među kojima i osmoro dece. Ranjeno je na desetine civila i dece a mnogi su zbog zadobijenih povreda ostali trajni invalidi. Najmlađa žrtva stravičnog terora bio je Dragan Janković, star tri godine. Za ovaj zločin direktno se sumnjiči  sadašnji ministar odbrane i potpredsednik vlade  Rep…

ILIJAŠ : GODIŠNJICA ZVERSKOG UBISTVA MIRJANE DRAGIČEVIĆ (9)

Mirjana Dragičević je imala samo 9 godina kada je ubijena na vrlo svirep način u Ilijašu, pred očima svoje majke Radmile. Pre smrti, nju su silovala pa ubila trojca pripadnika tzv. Armije BiH. Do danas niko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin. Danas 28. decembra, se navršava tačno 26 godina od stradanja srpskih civila u selu Donja Bioča, nedaleko od Ilijaša. U rano jutro oko 7:30,jedinice 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, probijaju liniju fronta, i upadaju u selo Donja Bioča. Odmah na ulasku u selo okrutno  su ubijena dva srpska civila: Lenka Skoko i Nikola Mićić, a ranjena je Milojka Draškić, a zatim je krenulo paljenje srpskih kuća. 

U dvorište Dragičevića upala su trojica muslimanskih vojnika Sedme muslimanske brigade Armije BiH, jedan beloputi i dva tamnoputa vojnika. Imali su poveze preko glava. Brat Mirjane, Janko Dragičević, star 6 godina, je ostao u kući, sakriven ispod kreveta, dok je Mirjana sa svojom majkom Radmilom Dragičević došla do kućnih vrata, jer …

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen

U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…