Пређи на главни садржај

MAJKA UBIJENE STANISLAVE: "POSLALI SMO JE PO SVEDOČANSTVO, VRATILI SU JE U SANDUKU"

SIPA je, u Sarajevu, zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Kalinoviku 1995. uhapsila generala tzv. Armije BiH Ramiza Drekovića. Osumnjičen je da je, kao komandant Četvrtog korpusa izdao naredbu za granatiranje. U jednom od napada poginula je 15-godišnja Stanislava Koprivica i ranjeno petoro djece. Dreković je na saslušanju negirao krivicu, a Tužilaštvo BiH će zatražiti pritvor.
Posljednji put kćerku Stanislavu majka Milka vidjela je 3. juna 1995. ujutro. Ispratila ju je u školu sa drugom djecom, otišla je po svjedočanstvo, a vratili su je u drvenom sanduku - kazuje bolom skrhani roditelj.
"Obavijest je meni došla, padaju granate, školska djeca stradala, poginulo je jedno dijete, druga djeca se vratila, mog djeteta nema, mene zovu i kažu da je Stanislava poginula. Danas joj je rođendan, na današnji dan 1980. godine je rođena...poslali smo je po svedočanstvo a vratili su nam je u drvenom sanduku", kaže Milka Koprivica, majka ubijene Stanislave Koprivice.
"Veselili smo se maloj maturi, radovali životu iako je bio rat, a onda se čuo zvuk granate, eksplozija. Sljedeće čega se sjećam jeste da je Stanislava ležala preko mene mrtva", prisjeća se tog junskog dana Dušanka Aškraba, danas 80-odstotni invalid. Nada se da pravda nije stigla prekasno.
"Mislim da je stvarno vrijeme da neko odgovora, pogotovo za djevojčicu od 15 godina, zašto ona nije mogla da živi, ne razumijem, zašto se to moralo desiti", pita Aškraba.
Ni Mitru Sladoju, bivšem direktoru osonovne škole, nije jasno kako su djeca i civilni ciljevi u naseljenom mjestu mogli da budu vojni ciljevi, a bili su za takozvanu Armiju BiH.
"Ta granata je pala na metar-dva od nas, ubijena je najbolja učenica osmog razreda Stanislava Koprivica i petoro djece ranjeno. Zaista je to bilo strašno", opisuje Sladoje.
Smrtonosane granate, kao i sve prethodne, koje su tokom maja i juna 1995. sijale smrt u Kalinoviku, ispaljene su sa položaja 450. lake brigade tzv. Armije BiH u Bjelimićima, opština Konjic. Prema navodima Tužilaštva naredbu je izdao komandant korpusa Ramiz Dreković.
"Nakon izdane zapovijesti artiljerijeske jedinice ARBiH izvršile su granatiranje iz artiljerijskih oruđa velike razorne moći te je usljed eksplozije granata ubijeno dijete dobi 15 godina, a teže ranjeno više djece i odraslih osoba", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH .
Ramiz Dreković rođen je u Tutinu u Srbiji. Bio je oficir ЈNA. Početkom 1991. godine stavio se u službu paravojne Patriotske lige.
U ratu je bio komandat Petog, a potom i Četvrtog korpusa. Poslije rata, kao visoki zvaničnik, SDA obavljao je važne funkcije u Vladi Federacije BiH.

Коментари

Популарни постови са овог блога

BRAVNICE 1995 : SEĆANJE NA UŽASAN ZLOČIN NAD SRPSKIM CIVILIMA; ŽENE I DECA ŽIVI SPALJENI

Tokom akcije maestral 13.septembra 1995. hrvatski vojnici-pripadnici druge i četvrte gardijske brigade masakrirali su 81-og srpskog civila u selu Bravnice, nedaleko od Jajca. Do danas nije podignuto baš nikakvo spomen obeležje u znak sećanja na ubijene Srbe. 
Masakr u selu Bravnice predstavlja jedan od najvećih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata u Bosni i Hercegovini. Hrvatski vojnici su tog 13. septembra 1995. za vreme zločinačke akcije Maestral presreli kolonu srpskih izbeglica iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika i izvršili strahovit napad na autobuse prepune putnika. Potom su otvorili vatru iz mitraljeza, zolja i pušaka i pucali po nevinim civilima. Ubijen je 81 civili srpske nacionalnosti, među kojima i osmoro dece. Ranjeno je na desetine civila i dece a mnogi su zbog zadobijenih povreda ostali trajni invalidi. Najmlađa žrtva stravičnog terora bio je Dragan Janković, star tri godine. Za ovaj zločin direktno se sumnjiči  sadašnji ministar odbrane i potpredsednik vlade  Rep…

ILIJAŠ : GODIŠNJICA ZVERSKOG UBISTVA MIRJANE DRAGIČEVIĆ (9)

Mirjana Dragičević je imala samo 9 godina kada je ubijena na vrlo svirep način u Ilijašu, pred očima svoje majke Radmile. Pre smrti, nju su silovala pa ubila trojca pripadnika tzv. Armije BiH. Do danas niko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin. Danas 28. decembra, se navršava tačno 26 godina od stradanja srpskih civila u selu Donja Bioča, nedaleko od Ilijaša. U rano jutro oko 7:30,jedinice 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, probijaju liniju fronta, i upadaju u selo Donja Bioča. Odmah na ulasku u selo okrutno  su ubijena dva srpska civila: Lenka Skoko i Nikola Mićić, a ranjena je Milojka Draškić, a zatim je krenulo paljenje srpskih kuća. 

U dvorište Dragičevića upala su trojica muslimanskih vojnika Sedme muslimanske brigade Armije BiH, jedan beloputi i dva tamnoputa vojnika. Imali su poveze preko glava. Brat Mirjane, Janko Dragičević, star 6 godina, je ostao u kući, sakriven ispod kreveta, dok je Mirjana sa svojom majkom Radmilom Dragičević došla do kućnih vrata, jer …

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen

U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…