Пређи на главни садржај

SANSKI MOST: MASOVNA GROBNICA "GREDA" U KRUHARIMA JE SIMBOL SRPSKE PATNJE! MEĐU UBIJENIM CIVILIMA NAJVIŠE DECE, ŽENA I STARIH!Na području Sanskog Mosta do danas su pronađene 62 masovne i pojedinačne grobnice sa posmrtnim ostacima zarobljenih srpskih civila. Ovaj broj još uvek nije konačan budući da se više od stotinu Sanjana još uvek vode kao nestali, te se pretpostavlja da je broj masovnih i pojedinačnih grobnica i do tri puta veći.

Muslimanske snage pod komandom zločinca Atifa Dudakovića baš nikoga nisu štedele, te su ubijali i decu i stare i nepokretne. Mnoge žene su silovane, što su svojim kućama što u logorima kojih je bilo sedam u samom gradu. 

Ipak, najstrašnija scena je bilo otkrivanje  masovne grobnice na lokalitetu "Greda" u mestu Kruhari. Baš na tom mestu Bošnjaci su ispisali jednu od najsramnijih stranica u svojoj istoriji. Iz ove masovne grobnice u periodu od 19. do 22. oktobra 1998. (skoro pa baš na godišnjicu masakra nad Srbima) je eshumirano 75 posmrtnih ostataka srpskih civila i zarobljenika. U masovnoj grobnici su bili leševi žena i dece ali su ipak najbrojnije žrtve su bili stari i nemoćni. Sve žrtve su pre smrti strahovito mučene i zlostavljane, a mnogi skeletni ostaci su pronađeni nekompletni. Neki leševi su nađeni bez glave, neki bez jednog ili više ekstremiteta. I svima je bilo zajedničko to što su tragovi mučenja i zlostavljanja bili vidljivi svuda. Neka tela su pronađena sa rukama vezanim u lance ili konopcem što jasno svedoči o kakvoj brutalnosti se radi.

Najmlađa eshumirana žrtva bio je upravo četrnaestogodišnji Igor Marjanović koji je mučki i svirepo ubijen tokom napada muslimanskih ekstremista na grad. Umesto da gledaju svog Igora kako se igra na školskom igralištu sa vršnjacima, ili kako proslavlja maturu, porodica ubijenog dečaka morala je svog miljenika da gleda u masovnoj grobnici i da ga identifikuje. Strašno i bolno!

Pored Igora u ovoj masovnoj grobnici su pronađeni i posmrtni ostaci Jovana Paprića, dečaka od 15 godina koji je ubijen od Dudakovićevih vojnika.

Najstarije eshumirane žrtve su bile Dragica Avramović (90) i Milka Inđić (91), teško pokretne i slabovide osobe koje su odlučile da ne napuštaju svoje domove. Verovale su da im niko neće nauditi ali zlikovcima su civili upravo i bili glavna meta. Nakon iživljavanja, zlikovci su nesrećne žene poubijali a njihova tela bacili u masovnu grobnicu. Danas te ubice i monstrumi proslavljaju 10. oktobar kao dan oslobođenja, ponosni na silovanja, zverska mučenja i likvidacije nenaoružanog stanovništva. Među eshumiranima su i Stevan Miljuš (65), Jovanka Simić (58), Milka Novaković (46), Mile Miljević (66), Milan Karan (63), Savka Karan (65), Niko Jovanić (75), Jovan Ljuboje (70), Ljubica Savanović (44), Jovanka Pilipović (65), Bakir Šabić (21), Mileva Radmanović (69), Dane Ivanić (85), Jelka Adamović (67), Savka Jerković (75), Mile Savanović (63), Mile Đukanović (62), Petar Brajić (75), Jovo Marčeta (82), Petar Bodroža (66), Đuja Latinović (76), Mile Majkić (68), Milka Vrućinić (76), Branka Klepić (60), Vojin Pjević (86), Mileva Bilbija (78), Boško Došenović (83), Milica Borovnjak (65), Anđa Vukojević (83), Ilinka Todorović (88), Mara Radić (70), Jandrija Sabljić (85) i drugi.

Ova masovna grobnica sa telima srpskih žena, staraca i dece predstavlja pravu sliku rata u Bosni i Hercegovini. Ovo mesto je danas neobeleženo, nema spomenika koji bi podsećao na zverstva koja su ovde počinjena a oni čiji je zadatak da spominju ove zločine i obeležavaju ta stratišta ništa nisu učinili po tom pitanju. Mnogo bi značilo kada bi na mestu ove masovne grobnice bilo podignuto prikladno spomen obeležje za ubijene civile koje bi bilo ujedno i poruka da se zlo više nikada i nikome ne ponovi.

Pripadnici muslimanske vojske su za vreme agresije na Sanski Most ubili preko 650 građana srpske nacionalnosti, starosti od 9 do 95 godina.


Коментари

Популарни постови са овог блога

ILIJAŠ : GODIŠNJICA ZVERSKOG UBISTVA MIRJANE DRAGIČEVIĆ (9)

Mirjana Dragičević je imala samo 9 godina kada je ubijena na vrlo svirep način u Ilijašu, pred očima svoje majke Radmile. Pre smrti, nju su silovala pa ubila trojca pripadnika tzv. Armije BiH. Do danas niko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin. Danas 28. decembra, se navršava tačno 26 godina od stradanja srpskih civila u selu Donja Bioča, nedaleko od Ilijaša. U rano jutro oko 7:30,jedinice 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, probijaju liniju fronta, i upadaju u selo Donja Bioča. Odmah na ulasku u selo okrutno  su ubijena dva srpska civila: Lenka Skoko i Nikola Mićić, a ranjena je Milojka Draškić, a zatim je krenulo paljenje srpskih kuća. 

U dvorište Dragičevića upala su trojica muslimanskih vojnika Sedme muslimanske brigade Armije BiH, jedan beloputi i dva tamnoputa vojnika. Imali su poveze preko glava. Brat Mirjane, Janko Dragičević, star 6 godina, je ostao u kući, sakriven ispod kreveta, dok je Mirjana sa svojom majkom Radmilom Dragičević došla do kućnih vrata, jer …

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen

U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…

TOKOM OPSADE ILIJAŠA UBIJENO 1200 SRBA; MEĐU ŽRTVAMA DECA, ŽENE I STARCI

Tokom muslimanske agresije na Ilijaš (1992-1995) život je izgubilo više od 1200 građana srpske nacionalnosti. Ranjeno je više od 2500 ljudi svih uzrasta. Muslimanski agresori su držali Ilijaš pod opsadom pune četiri godine. Ubijali su bez milosti i žene i decu i nemoćne starce. Najmlađa registrovana žrtva imala je nepunih 6 godina, dok je najstarija žrtva u trenutku ubistva imala 93 godine. Tokom opsade Ilijaša ubijeno je i ranjeno stotinu dece. Na području ove sarajevske opštine pripadnici  tzv. Armije BiH počinili su niz teških ratnih zločina od fizičkog zlostavljanja i maltretiranja, zatvaranja u logore, silovanja do ubistava i masovnih egzekucija. Popaljeno je i sravnjeno sa zemljom više desetina srpskih sela, na hiljade kuća i društvenih objekata pod vlasništvom Srba je minirano, spaljeno i uništeno. Valja napomenuti da je porušeno i oštećeno mnoštvo pravoslavnih crkvi, devastirana su pravoslavna groblja a demolirani su i kulturni spomenici stari i po nekoliko vekova.


PRVE ŽRTVE A…