Пређи на главни садржај

ZVORNIK : SEĆANJE NA UBIJENE SRPSKE CIVILE U ŠETIĆIMA I MALEŠIĆU

Sutra se navršava 28 tužnih godina od kako su pripadnici muslimanske tzv. "Armije BiH" masakrirali 18 srpskih civila u selima Šetići i Malešić u opštini Zvornik. Za ovaj masakr do danas niko nije odgovarao

Samo tri dana nakon masakra u selu Fakovići (Bratunac) koji su  počinili muslimanski vojnici predvođeni Naserom Orićem, napadnuta su i nebranjena srpska sela Malešić i Šetići. Muslimanski ekstremisti, inače pripadnici paravojnih jedinica "Zelene Beretke" i "Džamijski Golubovi" izvršili su napad na ova sela u ranim jutarnim časovima prilikom čega je zverski ubijeno 18 civila, starije dobi. Među ubijenima je bilo 10 žena. Sve žrtve su bili nenaoružani civili, mnogi su bili teško pokretni ili bolesni. Ova sela su se nalazila kilometrima iza borbenih linija i ovde nije bilo nikakavih ratnih dejstava. Napad je izvršen sa jedinim ciljem da se poubija što veći broj civila i da se zatre sve što je srpsko.
Žrtve su ubijene iz neposredne bilizine i sve su pre ubistva bile strahovito mučene i zlostavljane. Nedužni srpski civili su masakrirani u svojim kućama a o kakvoj okrutnosti se radi, svedoči nam i činjenica da je sam proces identifikacije trajao satima. Starci i starice su ubijeni noževima, sekirama, maljevima, mnoge starice pronađene su sa izbijenim zubima, iskopanim očima, prerezanim vratom...u mnoge je nakon masakriranja pucano iz vatrenog oružja. Nijedna žrtva nije imala "laku smrt", radilo se o klasičnom zverskom i sadističkom iživljavanju.

Najstarija žrtva bio je Mihajlo Pantić koji je u trenutku ubistva imao 92 godine. U ovom muslimanskom pogromu ubijeno je više žena, starih i nemoćnih lica srpske nacionalnosti koji su se u vreme napada zatekli u selu da bi održavali imanja i hranili stoku. Većina
njih se sklonila i boravila u kući Mihajla Pantića. Deca iostali, pogotovo mlađi, meštani zaseoka Pantići još u toku letasu proterani iz svojih domova te su zaštitu našli u drugim krajevima, a dobrim delom i u SRJ. Srpska pokretna imovina, pokućstvo, obuća i odeća, hrana i stoka, opljačkani su i odneti u muslimanski deo sela. Selo je razoreno i popaljeno. U akciji je učestvovalo preko stotinu muslimanskih boraca i višestruko veći broj njihovih rođaka i prijatelja, civila koji su razneli i razorili imovinu Pantića. U Šetićima su granatirani pravoslavna crkva Svetog Ilije i Parohijski dom. U napadu na Malešić naročito su se istakli muslimanski vojnici i civili iz susednog sela Jusići.
Odmah nakon počinjenog zločina u sela su stigli i brojni novinari koji su kamerama zabeležili stravične scene nasilja i ove potresne slike poslali u svet. "Sve su poklali, niko nije preživio...sve su to bili starci  i starice 1902-o, 1903-0, 1912-o godište...sve civili i svi su mučeni i masakrirani" - zabeležena je izjava meštanina i rođaka jedne od žrtava koju je ispričao novinarima koji su odmah nakon zločina posetili ova mesta. Zvanična komemoracija žrtvama je održana 7. juna u Malešiću gde je tokom čitavog rata ubijeno 33-oje meštana.  

Za zločin su odgovorni Hasanović Hajrudin, iz Šetića, komandant muslimanske jedinice i Sinanović Ahmet, od oca Arifa, iz Šetića.

Žrtve masakra:

 • Pantić Mihajlo, 1902. godine - ubijen sa tri metka, od kojih je jedan ispaljen iz neposredne blizine u glavu raznevši mu je; nakon toga telo je masakrirano

 • Lukić Bosiljka, 1930. - zlostavljana pa ubijena iz vatrenog oružja, telo masakrirano

 • Prelovac Cvija, 1913 - rodom iz Majevice, strahovito mučena i zlostavljena pa masakrirana. Na njenom telu su nađeni tragovi paljenja vatrom,

 • Pantić Ljubica, 1946. - zlostavljana pa ubijena iz vatrenog oružja

 • Pantić Savka, 1924 - okrutno mučena pa masakrirana i ubijena iz vatrenog oružja, a imala je i rane, nanete verovatno bajonetom, u predelu vrata i desne butine.

 • Pantić Desanka, 1930 - okrutno mučena i zlostavljana pa ubijena iz vatrenog oružja,

 • Pantić Cvija,  1907.  - okrutno mučena pa ubijena iz vatrenog oružja

 • Sandić Cvija, 1910 - pokošena rafalima u porodičnoj kući

 • Milošević Zdravko, 1926 - zarobljen i strahovito mučen pa masakriran

 • Vidović Savo, 1937 - mučen pa masakriran

 • Perić Mihajlo, 1903 - ubijen hladnim oružjem, najverovatnije sekirom u svojoj kući

 • Perić Cvija, 1907 -okrutno mučena pa zaklana

 • Perić Ljubica, 1942 - zlostavljana pa ubijena

 • Malešić Zdravko, 1922 - okrutno mučen pa ubijen hladnim oružjem

 • Nada iz sela Zmajevice (59) - zatekla se u gostima,  ubijena iz vatrenog oružja


Uprkos brojnim izjavama svedoka i uprkos brojnim dokazima Tužilaštvo BiH nikada nije podiglo optužnicu protiv pripadnika "Armije BiH" za ovaj stravičan masakr. Najverovatnije se čeka da svedoci pomru a predmet zastari kako bi bošnjački zločinaci ostali neosuđeni i kako bi mogli uživati u čarima slobode. Tokom muslimanske agresije na Zvornik (1992-1995) ubijeno je 1080 građana, među kojima i 21 dete. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

ILIJAŠ : GODIŠNJICA ZVERSKOG UBISTVA MIRJANE DRAGIČEVIĆ (9)

Mirjana Dragičević je imala samo 9 godina kada je ubijena na vrlo svirep način u Ilijašu, pred očima svoje majke Radmile. Pre smrti, nju su silovala pa ubila trojca pripadnika tzv. Armije BiH. Do danas niko nije odgovarao za ovaj stravičan zločin. Danas 28. decembra, se navršava tačno 26 godina od stradanja srpskih civila u selu Donja Bioča, nedaleko od Ilijaša. U rano jutro oko 7:30,jedinice 2. bataljona Sedme muslimanske brigade Armije BiH, probijaju liniju fronta, i upadaju u selo Donja Bioča. Odmah na ulasku u selo okrutno  su ubijena dva srpska civila: Lenka Skoko i Nikola Mićić, a ranjena je Milojka Draškić, a zatim je krenulo paljenje srpskih kuća. 

U dvorište Dragičevića upala su trojica muslimanskih vojnika Sedme muslimanske brigade Armije BiH, jedan beloputi i dva tamnoputa vojnika. Imali su poveze preko glava. Brat Mirjane, Janko Dragičević, star 6 godina, je ostao u kući, sakriven ispod kreveta, dok je Mirjana sa svojom majkom Radmilom Dragičević došla do kućnih vrata, jer …

GORNJA JOŠANICA 1992 : MUSLIMANSKI ZLOČINCI VEZALI DEVOJKE ZA DRVO PA IH SILOVALI I MASAKRIRALI

U nedelju 27. maja biće služen parastos za 73 meštana sela Gornja Jošanica kod Foče koji su masakrirani od strane muslimanskih ekstremista. Do danas niko nije kažnjen

U nedelju 27. maja biće služen parastos za svih 73 meštana srpske nacionalnosti koji su svirepo ubijeni u selu Gornja Jošanica kod Foče. Njih 56-oro je svirepo masakrirano na Nikoljdan 19. decembra 1992. od strane muslimanskih ekstremista - pripadnika zločinačke tzv. Armije BiH pod komandom Zaima Imamovića. 

Među žrtvama tog hladnog, decembarskog dana bila je 21 žena i troje dece od 2, 7 i 10 godina. Najmlađa žrtva muslimanskog terora bila je dvogodišnja Danka Tanović koja je mučena pa upucana vatrenim oružjem a onda i ubijena udarcima kamenom o glavu. Ubijena je sa majkom i bakom. Među žrtvama su bili i brat i sestra - sedmogodišnji Dražen i desetogodišnja Dragana koji su zlostavljani i masakrirani na kućnom pragu zajedno sa roditeljima i komšijama.

Još jedan segment koji masakr u Gornjoj Jošanici čini brutalnim i svirepim…

TOKOM OPSADE ILIJAŠA UBIJENO 1200 SRBA; MEĐU ŽRTVAMA DECA, ŽENE I STARCI

Tokom muslimanske agresije na Ilijaš (1992-1995) život je izgubilo više od 1200 građana srpske nacionalnosti. Ranjeno je više od 2500 ljudi svih uzrasta. Muslimanski agresori su držali Ilijaš pod opsadom pune četiri godine. Ubijali su bez milosti i žene i decu i nemoćne starce. Najmlađa registrovana žrtva imala je nepunih 6 godina, dok je najstarija žrtva u trenutku ubistva imala 93 godine. Tokom opsade Ilijaša ubijeno je i ranjeno stotinu dece. Na području ove sarajevske opštine pripadnici  tzv. Armije BiH počinili su niz teških ratnih zločina od fizičkog zlostavljanja i maltretiranja, zatvaranja u logore, silovanja do ubistava i masovnih egzekucija. Popaljeno je i sravnjeno sa zemljom više desetina srpskih sela, na hiljade kuća i društvenih objekata pod vlasništvom Srba je minirano, spaljeno i uništeno. Valja napomenuti da je porušeno i oštećeno mnoštvo pravoslavnih crkvi, devastirana su pravoslavna groblja a demolirani su i kulturni spomenici stari i po nekoliko vekova.


PRVE ŽRTVE A…